Fröslida Online

Missionskyrkan

Under 1800-talets senare del började folkrörelserna komma till Nissadalen. (Där Fröslida ligger) Frikyrkorörelsen, nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen hade alla sin uppkomst då, först av dessa kom den frikyrkliga väckelsen. 
I Femsjö fanns en kyrkoherde som hette C. M. Svensson. Han var en ordets förkunnare av stora mått. I stora skaror vandrade unga och gamla miltals för att höra den begåvade talaren. På hemvägen från Femsjö rastade kyrkobesökarna från Enslöv och södra Torup på en gårdsplan i Tågabo. Sällskapet bestod av 62 personer och man beslöt efter överläggning och bön att bilda en missionsförsamling i Halsbo. Året var 1860 och tre år senare byggdes Halsbo missionshus. 
Vid sekelskiftet bildade medlemmarna i Fröslida en egen missionsförsamling. En av de första stora uppgifterna för den nya församlingen var att uppföra ett missionshus. En centralt belägen tomt skänktes av Anders Bengtsson i Munkabol. Missionshuset stod färdigt efter något år. En genomgripande renovering företogs 1956. Att både byggnad, renovering och underhåll helt har skett med egna medel förtjänar framhållas i en tid, då allmäna medel i allt större utsträckning tages i anspråk för samlingslokaler. 
Församlingen har största tiden haft pastor tillsammans med Hallsbo församling och den förste pastorn hette S.M.Lager. Några år hade församlingen egen pastor som hette Claes Johansson. Senare tillkom även Sennan och Oskarströms församlingar i kretsen med gemensam pastor. Söndagsskolan i Fröslida började redan på 1880-talet då den hölls i hemmet. När församlingen senare bildades upptog den verksamheten. 
På 1990-talet blev missionskyrkan i Fröslida en av flera kyrkor i Södra Nissadalens Missionsförsamling. Slutet av 1900-talet och fram till 2011 användes kyrkan nästan endast för Scoutverksamhet och julbön på julafton. Julaftonens julbön var en mångårig tradition som flyttades till Sennan 2013. 
2011 såldes missionskyrkan i Fröslida och numer bedrivs det Loppis i lokalerna under namnet Gammalt & Nytt.

Bild från ett missionsmöte 1915

Söndagsskolan i Fröslida 1923. Klicka på bilden för namn

De flesta barnen i Fröslida 1985. Klicka på bilden för namn

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång